Біогазовий завод

Біоенергетична асоціація України пропонує зміни до закону про скасування податку на вуглецеві викиди

22.07.2024
Новини

16 липня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №9596 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива.

“Чекаємо розгляду цього важливого законопроєкту у другому читанні. Вже надіслали відповідного листа із пропозиціями нашої команди до профільних комітетів”, – повідомили в Асоціації.

В UABIO пропонують, по-перше, включити до реєстру установок, які здійснюють викиди двоокису вуглецю в результаті спалювання біопалива, установки, що виробляють біометан або біоетанол.

Це варто зробити, оскільки викиди двоокису вуглецю від цих установок біогенного походження і не посилюють парниковий ефект. Крім того, таке рішення відповідає міжнародній практиці та сприятиме виробництву біометану та біоетанолу.

По-друге, треба допрацювати визначення поняття біопалива, включивши у нього біогаз та біометан.

Це варто зробити, оскільки в нинішній редакції законопроєкту чітко не врегульовано, чи підпадатиме біогаз та біометан під застосування ставки нуль гривень. Крім того, зараз біопаливо — це паливо, що складається винятково з біомаси. На думку Асоціації, необхідно замінити слово “складається” на “виготовлене” із біомаси, оскільки біогаз та біометан не складаються з біомаси, а саме виготовляються з неї внаслідок процесів зброджування. Це також відповідатиме визначенню терміну “біопаливо” у Законі України “Про альтернативні види палива”.

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!