Вітрова електростанція

Стан вітроенергетичного сектору у Європі за І півріччя 2024 року

04.10.2024
Аналітика

У першій половині 2024 року країни Європи побудували 6,4 ГВт нових вітрових електростанцій: 5,3 ГВт наземних і 1,1 ГВт офшорних ВЕС. Про це йдеться у черговому звіті WindEurope “Найновіша осіння статистика з вітрової енергетики Європи“, дані з якого цитує Українська вітроенергетична асоціація.

У 27 державах Європейського союзу було введено в експлуатацію 5,7 ГВт нової вітрової генерації, з яких 4,7 ГВт припало на наземні ВЕС та 1 ГВт – на офшорні ВЕС. Лідерську позицію зберігає за собою Німеччина, яка ввела 1,7 ГВт нових ВЕС. За нею слідують Франція (1,2 ГВт) та Іспанія (876 МВт).

Таким чином, сьогодні загальна встановлена потужність вітрової енергетики в Європі досягла 278 ГВт, а країн ЄС-27, де понад 80% припадає саме на наземну вітроенергетику, – 225 ГВт.

Хоча замовлення на вітрові турбіни значно зросли порівняно з попереднім роком, обсяги аукціонів також залишаються високими, WindEurope зазначає, що проблеми перевантаження мережі і отримання дозволів на приєднання лишаються актуальними. Це не лише затримує реалізацію проєктів, але й ускладнює процес залучення інвестицій.

За даними асоціації, замовлення на вітрові турбіни за аналізований період по всій Європі зросли на 11%, досягнувши 9,5 ГВт, а в ЄС – на 33%. Також у першій половині 2024 року на аукціонах в ЄС було розіграно 19,7 ГВт нових вітроенергетичних потужностей: 6,5 ГВт – наземних, 13,2 ГВт – офшорних.

Водночас рівень остаточних інвестиційних рішень щодо будівництва нових ВЕС в Європі впав на 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року, оскільки європейський енергетичний ринок ще не до кінця оговтався після пандемії COVID-19 та енергетичної кризи, що прийшла з вторгненням росії в Україну. За перше півріччя 2024 року, таких рішень в Європі було ухвалено лише на суму 15,4 млрд євро.

До кінця цього року очікується будівництво 15 ГВт нових ВЕС, а в період 2024-2030 років – в середньому ще по 22 ГВт на рік. Проте щоб досягти своїх кліматичних та енергетичних цілей до 2030 року, ЄС зараз потрібно будувати в середньому по 33 ГВт на рік.

Виходячи з актуальних даних, WindEurope очікує, що до 2030 року в Європі точно буде побудовано 350 ГВт вітроенергетичних потужностей (296 ГВт на суші та 54 ГВт на морі), але метою ЄС все ж лишається 425 ГВт, тобто майже на 22% більше.

На додаток до проблеми з приєднанням WindEurope також зазначає необхідність збільшення інвестицій у портову інфраструктуру та покращення дизайну аукціонів.

Висновки з останнього звіту WindEurope підкреслюють прогрес, якого Європа досягла у розбудові вітрової енергетики, але наголошують і на викликах, які також є актуальними і для України. Створення сприятливих умов для інвестицій та модернізація мереж може допомогти нашій країні долучитися до нової хвилі “зеленої” енергетики, активно інтегруючись у європейський енергетичний ринок.

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!