СЕС у Косові

У Косові встановили СЕС на насосній станції, щоб економити кошти

08.10.2024
Новини

У Косові, що на Прикарпатті, встановили сонячну електростанцію для забезпечення електроенергією місцевої насосної станції.

“Через зношеність мережі собівартість подачі води в місто є дуже дорогою. І основну частку цієї собівартості становить вартість електроенергії, завдяки якій насоси закачують воду з свердловин в резервуар. За минулий рік витрати на електроенергію становили понад 700 тисяч гривень, а ціна росте й далі”, – пояснив доцільність інсталяції “зелених” потужностей міський голова Косова Юрій Плосконос.

За його словами, з метою економії коштів міська влада вирішила встановити на насосній станції сонячні панелі. Було виділено 1,5 млн грн, на ці гроші була встановлена СЕС потужністю 56 кВт. Перший запуск відбувся 7 жовтня.

Закачування води здійснюється двома насосами потужністю 15 кВт кожен. Таким чином, навіть взимку потужності СЕС має частково вистачити на роботу одної помпи.

“Надлишок електроенергії подаватиметься в загальну мережу. Також зможемо подавати воду великій частині споживачів у випадку тривалих відключень в енергосистемі”, – зазначив міський голова.

Витрачені кошти, за його словами, мають окупитися максимум за три роки.

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!