Учасники презентації

У Києві презентували законодавчі зміни, потрібні для стимулювання вітрової енергетики

14.10.2024
Новини

10 жовтня 2024 року, в Посольстві Королівства Нідерланди в Україні, відбулась офіційна презентація Звіту “Законодавчі зміни для стимулювання розвитку вітроенергетичного сектору в Україні”, що був розроблений Української вітроенергетичної асоціації.

Як повідомляються в УВЕА, звіт був підготовлений в межах спецпроєкту, спрямованого на аналіз прогалин в чинному законодавстві та пропозицію комплексних змін задля забезпечення ефективного розвитку вітроенергетики в Україні. Запропоновані законодавчі зміни охоплюють екологічні, будівельні, земельні, технічні та інші аспекти розбудови вітроенергетичного проєкту в Україні.

Проєкт був реалізований за фінансової підтримки Агентства Нідерландського Бізнесу Міністерства економіки та кліматичної політики Нідерландів (RVO) за участі провідних юридичних компаній у сфері енергетичного права, а саме LCF Law Group, Asters, INTEGRITES, Dentons Kyiv Office, Arzinger, а також компанії DTEK Renewables – ДТЕК ВДЕ. Всі ці компанії є членами УВЕА.

“У тісній комунікації та взаємодії з реальними учасниками ринку, і за підтримки наших голландських партнерів, ми розробили цей Звіт, очікуючи, що внесення запропонованих змін до галузевої нормативно-правової бази, сприятиме спрощенню і пришвидшенню розвитку вітроенергетичних проєктів в Україні, формуванню прозорого, конкурентного і, головне, прогнозованого середовища на ринку, досягненню цілей з розвитку відновлюваних джерел енергії, встановлених в Національному плані дій з відновлюваної енергетики до 2030 року, та, врешті решт, захисту і залученню приватних інвестицій в Україну”, – зазначив Андрій Конеченков, голова Правління УВЕА та модератор заходу.

“В Нідерландах особливе ставлення до вітрової енергетики. Вона дуже важлива для наших громадян, – своєю чергою розповів Брем Ромійн, аташе з питань енергетики і клімату в Посольстві Королівства Нідерландів в Україні. – Ми вважаємо, що, за сучасних умов воєнного стану, вітрова енергетика для України – це реальне рішення; це диверсифікація і децентралізація її енергетичної системи. Ми бачимо, що український уряд також має таку позицію, тому, ми раді зробити свій внесок для розвитку цього сектору. Удосконалення відповідної законодавчої бази є тим, що критично важливо зараз для інвесторів”.

Юрій Шафаренко, заступник керівник Головного управління Директорату з питань економічної політики Офіс Президента України, у своєму виступі запевнив: “Ми в Офісі Президента України також опрацювали підготовлений Звіт і концептуально підтримуємо імплементацію запропонованих у ньому законодавчих змін. Сьогодні вітрова енергетика відіграє ключову роль для України, особливо в осінньо-зимовий період, і тому необхідно створювати максимально можливі стимули для ще більшого розвитку цього сектору в Україні”.

В рамках другої частини заходу, автори Звіту поділились ключовими висновками і рекомендаціями, розробленими за результатами проведеного аналізу.

Першою слово мала Олена Січковська-Чорнобиль, юристка з питань енергетики в УВЕА та німецькій компанії Notus Energy, яка взяла на себе роль також менеджерки проєкту. В своєму виступі, пані Олена окреслила мету, завдання та результати проєкту і звернула увагу гостей на питання, охоплені Звітом, його структуру та методологію дослідження.

Анжеліка Лівіцька, партнерка ARZINGER, презентувала пропозиції до законодавчих змін в сфері ОВД та СЕО.

Сергій Даців, старший юрист в INTEGRITES, в свою чергу, окреслив рекомендації стосовно можливості зміни цільового призначення для земель без проведення ОВД та стосовно погодження розміру збитків, які підлягають відшкодуванню.

Вікторія Демиденко, радниця в Asters, презентувала пропозиції щодо розміщення, будівництва та обслуговування під’їзних шляхів, а також отримання так званого аційного погодження. У продовження виступу пані Вікторії, друга представниця Asters на заході – Марта Галабала, радниця, своїм виступом охопила частину Звіту, присвячену розподілу міждержавних перетинів для ВДЕ і експорту електроенергії.

Одна з найоб’ємніших частин Звіту, що присвячена продовженню терміну дії дозвільних документів, зокрема, технічних умов на приєднання до електромереж, можливості бронювання потужності, була представлена Іваном Бондарчуком, партнером LCF. Додатково, своїм досвідом з даного питання також поділився Сергій Чаус, менеджер департаменту з інжинірингу ДТЕК ВДЕ, який також наголосив на необхідності зміни застарілої методології розрахунку режимів роботи енергосистеми.

Наостанок, Максим Сисоєв, партнер Dentons, розповів детальніше, що пропонують автори Звіту в частині роботи установок зберігання енергії та запровадження технології cable pooling, тобто можливості використовувати одну точку приєднання до електромережі для установок різних видів ВДЕ.

УВЕА висловлює подяку усім долученим до розробки даного Звіту за щире прагнення покращити український вітроенергетичний ринок та зробити його більш привабливим для міжнародних інвесторів і фінансових організацій.

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!