Пале вітрогенераторів на тлі синього неба

Глобальна рада з вітроенергетики: 2023 рік – найкращий для глобальної вітроенергетичної індустрії

18.04.2024
Новини

Глобальна рада з вітроенергетики (GWEC) опублікувала свіжий Звіт з глобальної вітроенергетики.

2023 рік став найуспішнішим для глобального вітроенергетичного сектору в історії. Кількість нововведенних вітроенергетичних потужностей зросла аж на 50% порівняно з попереднім роком. Завдяки введеним у минулому році 117 ГВт нових ВЕС, сукупна вітроенергетична потужність у світі подолала свій перший рубіж в 1 ТВт.

Цей же рік став першим в історії, коли введені 100 ГВт вітроенергетичних потужностей були саме наземними.

Світовими лідерами з розвитку наземної вітрової енергетики залишаються Китай та США, за ними слідують Бразилія, Німеччина та Індія.

Китай після дворічного спаду імплементував 69 ГВт вітроенергетичних проєктів. Загалом же рекордний приріст наземної вітрової енергетики спостерігався у всіх країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону.

В США, незважаючи на ажіотаж із введенням наземних потужностей в четвертому кварталі, загалом за рік у країні було введено лише 6,4 ГВт нових потужностей, що є найнижчим показником з 2014 року.

Загальна потужність глобальної офшорної вітроенергетики зросла на 10,8 ГВт, досягнувши 75,2 ГВт. В цьому секторі лідерські позиціє також продовжує утримувати Китай із 6,3 ГВт нових потужностей за рік.

GWEC не називає минулий рік рекордним з точки зору розвитку наземної вітроенергетики для Європи, проте зазначає, що регіон пережив другий найкращий рік у нарощенні офшорних вітроенергетичних потужностей. У Європі було додано загальні 3,8 ГВт нових офшорних ВЕС, передусім завдяки Нідерландам.

Європейський регіон продовжує утримувати лідерство у розвитку інфраструктури плавучих ВЕС. Минулого року в регіоні було додано 37 МВт таких ВЕС, а загальна потужність європейського ринку плавучої вітроенергетики досягла 200 МВт.

Чисельність працівників у галузі за останні десятиліття зросла до 1,4 мільйона осіб і продовжує збільшуватися.

Незважаючи на низку викликів для світового ринку вітроенергетики – зміна та вартість ланцюгів поставок, інтеграція і гнучкість вітрової генерації, застарілість та нестача електричних мереж, дефіцит робочої сили, неефективність галузевих політик тощо – GWEC прогнозує, що за наступні 5 років у світі буде додано ще 791 ГВт нових вітроенергетичних потужностей.

Звіт повністю – за посиланням.

 

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!