Ratcliffe-on-Soar

Британія першою у G7 позбулася вугільної енергетики

02.10.2024
Новини

В останній день вересня Велика Британія закрила останню вугільну електростанцію Ratcliffe-on-Soar у Ноттінгемширі. І стала першою країною “Великої сімки”, яка повністю відмовилась від вугільної енергетики.

Закриття останньої вугільної ТЕС відповідає урядовій політиці поступової відмови від вугілля, яка була запроваджена майже десять років тому.

У 2012 році вугілля забезпечувало близько 39% електроенергії Великої Британії. Вже у 2019-му його частка становила менш як 2%.

Ключовими факторами успіху стали раннє оголошення про відмову від цього енергоносія, ціноутворення на вуглець, підтримка офшорної вітроенергетики, ринкові реформи та інвестиції в електромережі.

Тепер Лондон націлився на тотальну декарбонізацію енергосистеми до 2030 року.

“Колись вугільна енергетика була синонімом промислового зростання. Тепер чиста енергія є рушієм економіки – і не лише в країнах з високим доходом, але й у всьому світі”, – наголосив Керуючий директор аналітичного центру Ember Філ Макдональд.

Завдяки відходу від вугілля країні вдалося уникнути викидів 880 мільйонів тонн вуглецю з 2012 року, що вдвічі перевищує загальні викиди Британії за 2023 рік. Крім того, заміна вугілля вітровою та сонячною енергією заощадила країні близько 2,9 мільярда фунтів стерлінгів.

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!