Презентація офісу МХП Еко Енерджи

Через ВДЕ – до співпраці: Global 100% RE Ukraine провела засідання та показала лабораторію “зелених” інновацій

20.10.2024
Новини

У п’ятницю, 18 жовтня, відбулося засідання правління Global 100% RE Ukraine. Але не просте, а з демонстраційною складовою.

Зустріч відбулася у новому офісі компанії “МХП Еко Енерджи”. Окрім членів правління, Спостережної та Ревізійної рад до неї долучилися керівник Українського кризового медіа-центру, Надзвичайний і Повноважний посол України Валерій Чалий, керівник енергетичних проектів Європейської комісії в Україні Торстен Воллерт, а також голова “Асоціації малих міст України” Павло Козирєв.

Почали із неофіційної та найбільш видовищної частини: голова правління Global 100% RE Ukraine, президент “МХП Еко Енерджи” Олександр Домбровський” провів екскурсію новим офісом компанії та лабораторією “Green Innovation Lab”. Саме в ній здійснюється дослідницька частина робіт в рамках проєкту BIOMETHAVERSE, і якому “МХП Еко Енерджи” бере участь разом із Біоенергетичною асоціацією України.

По суті і офіс, і лабораторія є втіленням підходів, які декларують учасники Global 100% RE Ukraine. Тут реально є все, необхідне для роботи. Комплекс має власну систему збереження енергії із можливістю під’єднання альтернативних джерел – вітру та сонця. І окрім досліджень з біоенергетики – виробництва біометану – тут шукають рішення і для екологічних проблем: передусім ефективного використання відходів, відновлення ґрунтів, продовольчої безпеки і навіть очистки води.

презентація лабораторії МХП Еко енерджи

“Завдання, яке ми вирішуємо паралельно з фуд-сек’юріті, це як в рециклінгу повернути воду назад: очистити її і по максимуму використати вдруге, втретє, вчетверте… Без хімії, без спеціальних засобів, які сьогодні широко використовуються, а будуючи такі біологічні ланцюги, коли одна технологія переходить в другу, друга – в третю, та – в четверту… Намагаємося вибудувати природний баланс”, – пояснив Олександр Домбровський під час презентації лабораторії.

Далі була офіційна частина, під час якої обговорювалися плани на завершення 2024 року та початок наступного, співробітництво з європейськими інституціями і між різними гравцями – бізнесом, асоціаціями, громадами тощо – всередині країни.

“Українська асоціація малих міст” презентувала присутнім свою платформу “Супермаркет рішень для громад”. Як розповів голова Асоціації Павло Козирев, резидентами “Супермаркету” є працівники мерій, тож платформа дозволяє бізнесу якісно і регулярно комунікувати з муніципалітетами, а громадам – знаходити рішення для своїх потреб із вже наявних пропозицій.

Зрозуміло, що оминути увагою ситуацію в енергетичному секторі країні було неможливо. Тож на зустрічі чимало говорили про те, що кожен в межах свого досвіду і можливостей може запропонувати іншим – підприємцям, ОСББ, домогосподарствам, міським громадам.

Всі присутні погодилися, що ворог не дасть Україні спокій, зима на нас чекає надскладна. Часу на підготовку лишилося обмаль – з місяць. І це стосується на тільки бізнесу, а й простих громадян. Тож треба концентруватися на термінових рішеннях “тут і зараз”. В першу чергу йшлося навіть не про “виробити енергію”, а “накопичити і зберегти “, щоби в разі блекауту мати час для “маневру”.

Голова УВЕА Андрій Конеченков

Партнерський матеріал

Стати учасником
100 RE UA

Перейти на 100% відновлюваної енергетики в Україні – можливо!